Побут





Правильно готуйте і зберігайте їжу

    До недбало приготовленої їжі треба ставитися з обережністю, адже вона може нам зашкодити і навіть спричинити смерть. Отже, щоб уникнути хвороб харчового походження, вчіться правильно готувати й зберігати їжу. Розгляньмо чотири рекомендації:


● Не розморожуйте м’ясо при кімнатній температурі
Департамент сільського господарства США радить не розморожувати м’ясо при кімнатній температурі. У виданні цієї установи пояснюється: «Хоча всередині [м’ясо] залишається замороженим, його зовнішня частина опиняється в межах небезпечних температур — від 4°С до 60°С. За цих температур швидко розмножуються бактерії». Тому розморожуйте продукти в холодильнику чи мікрохвильовій печі або опустивши їх у водонепроникній упаковці в холодну воду.
● Піддавайте продукти належній термічній обробці.
Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що «належна термічна обробка продуктів знищує всі небезпечні мікроорганізми». Коли готуєте їжу, особливо супи й тушковані страви з м’ясом чи рибою, нагрівайте її до температури щонайменше 70°С (Деякі продукти, як-от птицю, треба готувати за вищих температур). Оскільки визначити температуру всередині деяких страв досить складно, багато кухарів послуговуються термометром для м’яса.


● Подавайте страви якнайшвидше.
Готова їжа не повинна надто довго залишатися при кімнатній температурі. Тож подавайте її на стіл якнайшвидше, бажано відразу після приготування, щоб вона не зіпсувалась. Холодну їжу тримайте в холодному місці, а гарячу — в гарячому. Наприклад, гарячі м’ясні страви поставте в духовку, встановивши температуру приблизно 95°С.
● Належно зберігайте залишки їжі.

Більшість страв подають на стіл ще гарячими. Але буває, що з’їдають не все. Тоді можна заморозити їжу якомога швидше невеликими порціями, аби потім її було легше розморожувати. Якщо ж ви поклали залишки в холодильник, постарайтеся спожити їх протягом трьох-чотирьох днів.

Більше дивіться на:   www.jw.org/uk/


Немає коментарів:

Дописати коментар